Robimy pizzę z Decofire i popijamy pyszną kawą :)


Ten kto mnie zna i czyta regularnie moje wpisy doskonale wie, że jestem ogromnym fanem pizzy i kawy. Pizzę lubiłam od zawsze i do tej pory mi to zostało, że zjem każdą ilość i w każdej postaci, a kawa? No cóż, z kawą było troszkę inaczej z tego względu, że tak z 3 lata wcześniej jej nie lubiłam i tutaj sprawdza się stare porzekadło, że od nienawiści do miłości krótka droga.

Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwą posiadaczką porządnego KAMIENIA DO PIZZY WRAZ Z ŁOPAKTKĄ. Na taki zestaw chorowałam już bardzo długi czas, ale jakoś nie było sposobności, abym go zakupiła. Po prostu zawsze były jakieś ważniejsze rzeczy do kupienia. Mimo wszystko cieszę się, że mogłam przetestować taki zestaw w domowym zaciszu wraz z mężem i dziećmi, którzy są również fanami pizzy.

Jak widzicie na zdjęciach, że kamień jest w wymiarach 32 x 32 x 1,2 cm i jest wykonany z kordierytu. Może być używany na grillach węglowych, gazowych i w piekarniku. Nadaje się do umieszczenia zarówno na rusztach kwadratowych (o wym. 35 x 35 cm), jak i okrągłych (średnica od 44 cm). Dzięki kamieniowi do pizzy można uzyskać nieprzypalone i chrupiące ciasto. Można go umieścić bezpośrednio na ruszcie. Ważne aby przed pieczeniem pizzy dobrze rozgrzać kamień przez około 45 minut. Łopatka, będąca w zestawie ułatwia nakładanie i zdejmowanie ciasta.





Tak też postąpiłam, że nagrzałam kamień, ale w momencie kiedy chciałam przerzucić pierwszy raz pizzę zjechała mi z łopatki ponieważ była za duża. Nic, człowiek uczy się na błędach dlatego kolejne porcje zrobiłam mniejsze i już fajnie się je przekładało. Ten kto zjada pizzę pieczone w piecach opalanych drewnem wie, że smak jest niesamowity, aniżeli w zwykłych piecach konwekcyjnych czy elektrycznych. Niestety,  niektórzy nie mogą sobie pozwolić na wybudowanie grilla czy pieca, aby poczuć taki smak, ale na szczęście ktoś wymyślił kamienie do pizzy. Smak jest o wiele lepszy niż ze zwykłej blachy. Nie jestem w stanie wam go tutaj przytoczyć, to trzeba poczuć...

Kamień jest nie za grupy i dość lekki jak na kamień. Spisuje się super tylko jest jeden problem, że jak już go przypalicie to śladów nie da się usunąć dlatego na sam początek zróbcie mniejsze pizze, abyście doszli do wprawy z wkładaniem.

Ja jestem bardzo zadowolona z tego kamienia i już kilkanaście razy robiliśmy pizzę. Tylko żałuję jednej rzeczy, że dopiero tak późno go mam. Jeśli się zastanawiasz nad kupnem kamienia do pizzy to naprawdę kupuj i nie czekaj, a i lepsza opcja będzie kupić taki zestaw od razu z łopatką, bo masz ją w zestawie i nie musisz szukać po internecie łopatki.

Temat pizzy mamy z głowy, ale kawa. Z kawą było u mnie tak jak wspominałam powyżej. Zobaczcie jak może człowiek się przestawić, a co najśmieszniejsze, to że teraz piję czasami i 3 kawy dziennie. Uwielbiam kawy, a ostatnio do mnie dołączyła KAWA ZIARNISTA BAZZARA 100% ARABICA.



Brasiliana 100% Arabica została stworzona na bazie najlepszej jakości ziaren Arabiki, pochodzących z Ameryki Południowej. Przed procesem wypalania ziarna są poddawane szczegółowej selekcji. Dzięki ostrożnej obróbce ziaren, mogą one w pełni zachować swój smak i aromat. A jest on naprawdę niebanalny. Przyjemna czekoladowo-orzechowa nuta, bardzo niska kwasowość i gruba wartswa cremy w orzechowym kolorze to coś za co ogromnie ceni się kawę Brasiliana.


Kawa jest bardzo aromatyczna  z wyczuwalnymi czekoladowo orzechowymi smakami. Jak dla mnie idealne połączenie do tego idealnie nadaje się do przygotowania espresso czy capucino.  Brak w niej kwasowości co mnie bardzo cieszy. Nie lubię takiego posmaku w kawach. Kilogram kawy kosztuje coś w granicach 80 zł, a zestaw do pizzy 169 zł. Ciekawa jestem koniecznie czy korzystacie z takiego kamienia do pizzy? No i jaka jets wasza ulubiona kawa ziarnista?

Pozdrawiam :)


KAMIEŃ DO PIZZY: DECOFIRE

KAWA ZIARNISTA BAZZARA  BRAZILIANA 100% ARABICA: DECOFIRE



Komentarze

Prześlij komentarz

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na stronie *Natalia i jej świat* używane są pliki cookie Google i podobne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Komentując przyjmujesz to do wiadomości i wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.

Zostawiając komentarz wyrażasz zgodę na gromadzenie danych osobowych zawartych w komentarzu takich jak np. nick, imię i nazwisko, adres e-mail. Dane te nie będą wykorzystywane przez Administratora Bloga. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz

instagram