Kawa czy są wśród moich kochanych czytelników osoby, które nie piją bądź nie lubią kawy? Jestem pewna, że jednak jest to mniejsza liczba niż osoby, które ją litrami pochłaniają. Wyobraźcie sobie, że nie lubiłam zapachu i całego tego aromatu kawy, a teraz odkąd regularnie wstaję do pracy nie wyobrażam sobie poranka bez niej i co ciekawe odkąd pracuję polubiłam się z tym napojem bardzo :)
Oczywiście kiedy pracowałam na kuchni w Krakowie nie miałam możliwości, aby się napić świeżej ziarnistej z ekspresu i niestety leciała kawa rozpuszczalna, ale nie oszukujmy sie, to nie jest kawa tylko napój o smaku kawy, bo prawdziwa kawa to ta z prawdziwych ziaren i świeżo zmielona.
Jednak na rynku mamy zatrzęsienie różnych rodzajów kaw i smaków. Tylko na która się zdecydować? Oto jest odwieczne pytanie i mój dylemat za każdym razem kiedy muszę zakupić nowe opakowanie.
Którą kawę ziarnistą wybrać? Jasno paloną czy ciemno paloną? Moim zdaniem najlepsza jest ciemna z tego względu, że jest po prostu bardziej wyrazista i intensywna. Jasno palona jest delikatniejsza i płaska w smaku. Zdecydowanie nie dla mnie, ale z podstawy arabiki czy robusty można przyrządzić wiele ciekawych kaw od najzwyklejszej do bardziej wyrafinowanych.
1. Kawa bazowa espresso czyli co?
Espresso przygotujemy w ekspresie, przez przepuszczenie 25-35 ml gorącej (90,5-96 °C) wody pod ciśnieniem 8,5-9,5 bara przez bardzo drobno zmielone i ubite ziarna kawowca.
Espresso parzy się zazwyczaj z mieszanek kilku gatunków kaw. Powstała w ten sposób kawa ma (po prawidłowym przygotowaniu) gęstą, orzechowo brązową piankę zwaną z wł. crema. Piance tej espresso zawdzięcza dużą część swego aromatu. Dzięki krótkiemu czasowi ekstrakcji, wynoszącemu 25-30 s, zawartość kofeiny w ekstrakcie jest niewielka w porównaniu z kawą z ekspresu przelewowego. Oprócz samodzielnego napoju, stanowi ona bazę dla bardzo wielu innych napojów kawowych.
2. Ristretto
Pewnie wiele z was nawet nie słyszało o tym terminie, a to nic innego niż podwójne espresso przygotowane z mniejszej ilości wody. Ristretto pijemy na raz i popijamy sporą ilością wody niegazowanej ponieważ ta odmiana jest cierpka w smaku. Ten napój jest dla zdecydowanych i odważnych :)
3. Lungo i Americano
Obie kawy opierają się na espresso z większą ilością wody. Różnią się natomiast objętością i sposobem dodania wody. „Lungo” to z włoskiego „długo”, a nazwa wywodzi się od „przedłużonego” espresso, czyli charakterystycznego sposobu parzenia. Po uzyskaniu ekstraktu właściwego dla espresso nie przerywaj zaparzania, ale kontynuuj, aż uzyskasz trzy razy większą objętość. Taka kawa jest delikatniejsza w smaku, ale wciąż aromatyczna. Z kolei Americano przygotowuje się poprzez dodanie gorącej wody do espresso. Kawy podajemy w 150 ml filiżance lub nawet większej.
4. Cappuccino
To nic innego jak kawa ze spienionym mlekiem. Jest to moja ulubiona wersja kawy i ciężko mi się do innej przekonać. Kawa na koniec jest zazwyczaj oprószona delikatnym kakao na piance. Co ciekawe idealne cappuccino powinno mieć piankę na 1-2 cm takie włosi mają ustalone parametry. Kawę podajemy w 150-200 ml filiżankach.
5. Caffe late
Jest to również wspaniała propozycja. Mleczna bo z większą ilością mleka i taką wersję kawy podajemy w wysokich filiżankach. Kawa jest kremowa i delikatna w smaku.
Przygotowując kawę musimy pamiętać o pewnej zasadzie.
1. Jeśli pijesz ze smakowym syropem wlej go na dno szklaneczki
2. Kawa bazowa espresso
3. Ciepłe spienione mleko
Taką kawę możesz posypać kakao, a nawet dodać bitą śmietanę
6. Latte Machiato
Ta kawa jest również pyszna i dla fanów mlecznej pianki również. Wyróżnia ją inna kolejność wlewania składników. Tym właśnie sposobem tworzą się nam właśnie trzy piękne warstwy.
1. Wlewamy najpierw spienione mleko
2. Wlewamy espresso po ściankach szklanki powoli i delikatnie
7. Mocha (Mokka)
Ta kawa to zdecydowanie uczta dla łasuchów. Ponieważ w tej wersji mamy cudowne dodatki takie jak czekolada, bita śmietana czy posypki wszelkiego rodzaju jak cynamon, kakao, czekolada... Raj normalnie...
Takie mocno czekoladowe połączenie jest wspaniałą ucztą.
8. Irish Caffe
Czyli nic innego jak irlandzka kawa, ale z czym dokładnie? Ano z dodatkiem whiskey, koniaku, wódki, sherry, brandy czy rumem. Mocno rozgrzewająca w chłodniejsze dni.
Do serwowania kawy po irlandzku wykorzystuje się tradycyjne szklanki do irish coffee o charakterystycznym kształcie – wysokie, na nóżce i z uszkiem. Szklankę najlepiej podgrzać poprzez wlanie do niej gorącej wody. Na klasyczne irish coffee składają się: miarka irlandzkiej whiskey, łyżka cukru trzcinowego, zaparzona w kawiarce lub w ekspresie kawa, a także bita śmietana, która zwieńcza ten „kawowy deser”. Uwaga! Warstwy powinny być wyraźnie oddzielne – nie mogą zmieszać się ze sobą. Irish coffee jest prawdziwą irish coffee, gdy ciemna warstwa odróżnia się od warstwy białej!
9. Flat Caffe
Czyli zwykła kawa zalana ciepłym mlekiem bez efektu puszystej pianki jak w cappuccino.
10. Cafe Frappe (Grecka kawa)
Cafe Frappe to nic innego jak mrożona kawa z różnymi dodatkami. Do tej wersji wystarczy nam kawa rozpuszczalna. Wystarczy, że zalejesz ją wodą i dodasz cukier. Wymieszaj wszystko dokładnie w mikserze, utworzy się wtedy lekka pianka. Możemy również dodać kostki lodu dla ochłody. Kawa smakuje najlepiej z wysokich szklanek pita przez słomki.
Jak widzicie wybór kaw mamy ogromny, ale pamiętajcie, żeby na kawie bazowej nie oszczędzać. Musicie kupić lepszej jakości kawę i wtedy nasze napoje będą wspaniałe. Ja osobiście piję kawę ziarnistą
KIMBO, którą możecie zakupić w dobrej cenie na
KONESSO. Posiadają ogromny wybór kaw oraz innych dodatków do jej przyrządzenia. Naprawdę sklep jest fajnie zaopatrzony i przesyłki szybko i bezproblemowo dochodzą. Niestety stacjonarnie jest ona dość droga więc lepiej u nich mi się zamawia. Za jeden kilogram wyszło coś ok 89 zł.
Ciekawa jestem moi drodzy jaką kawę najbardziej lubicie?
Moja to oczywiście cappuccino :)
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie :)
u mnie tlyko herbata wchodzi w grę! ;D
OdpowiedzUsuńNo coś Ty :))))
UsuńKawa to życie! Uwielbiam! Nie wyobrażam sobie bez niej dnia a zwłaszcza poranka. Codziennie wieczorem marze o tej porannej pierwszej kawie. Moim zdaniem najlepiej smakuje.
OdpowiedzUsuńJa bardzo przepadam za Americano i Flat White. Lubię również Latte zarówno zwykłe jak i Machiatto.
Ha ha mój człowiek, ale wiesz co dzisiaj pierwszy raz napiłam się Americano, ale u mnie wygrywa jednak cappuccino. Uwielbiam z rana kawę :)
UsuńLubię każdy rodzaj kawy, ale najbardziej to Caffe late i Latte Machiato :)
OdpowiedzUsuńLatte też jest bardzo smaczna :)
Usuńja kawę biorę w każdej ilości:D byle z mlekiem:D
OdpowiedzUsuńU mnie tak samo z mlekiem love :)
UsuńUwielbiam kawę, ostatnio najchętniej sięgam po zwykłą czarną :)
OdpowiedzUsuńświetny wpis - moja ulubiona kawa to americano, ale nie pogardzę pyszną mochą czy flat white ;) Frappe w Grecji oczywiście musi być, a ostatnio pokochałam Barraquito, czyli kawa z Teneryfy ;)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona kawa to z mlekiem i bez cukru.
OdpowiedzUsuńKawa to moja miłość, choć za młodych lat wolałam ją wąchać niż pić. Praca mnie jednak odmieniła, nie dało się zacząć bez kawy. Lubię czarną, mam nietolerancję laktozy, uczę się pić bez cukru :D
OdpowiedzUsuńCiekawe informacje, często nie piję, ale kocham zapach :)
OdpowiedzUsuńBez kawy nie ma życia;) Moja ulubiona to Lungo:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis. Ja ostatnio przekonałam się do sypanej kawy i się w niej zakochałam, bo dzięki niej dużo łatwiej zacząć mi dzień.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kawę w każdej postaci, ale najbardziej lubię zwykłą czarną bez dodatków;)
OdpowiedzUsuńNie piję, nawet nie lubię, nigdy nie mogłam się przekonać. Zdecydowanie wolę herbatę :)
OdpowiedzUsuńJa bardziej przepadam za herbatą :)
OdpowiedzUsuńja moge pic kazda nawet espresso
OdpowiedzUsuńUwielbiam kawę. Każdy dzień muszę zacząć od filiżanki kawy :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kawę, ale staram się nie pić jej jakoś bardzo dużo :D
OdpowiedzUsuńJestem wielkim fanem kawy 💕
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona kawa to kawa Inka, zwykła kawa podrażnia mi żołądek. Nie każdy może ją pić☀️
OdpowiedzUsuńUwielbiam dobrą kawę.
OdpowiedzUsuń