wtorek, 5 marca 2019

Makaron z tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi w sosie śmietanowym




Lubicie tuńczyka w sosie własnym? Jeśli tak, to mam dla was ciekawą propozycję na szybki obiad. Makaron z tuńczykiem z dodatkiem pomidorków koktajlowych w aksamitnym sosie śmietanowo serowym.  Taki zestaw dość często serwuję swoim domownikom z tego względu, że jest to danie naprawdę ekspresowe w przygotowaniu i pyszne. Jeśli lubicie tuńczyka, to z pewnością podbije ono wasze kubki smakowe.



Składniki / na 6 porcji /
100 ml mleka
200 ml śmietany 30%
Pomidorki koktajlowe
3 sery topione naturalne
Sól, pieprz do smaku
1/3 łyżeczki suszonego czosnku
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
Dowolny makaron ( u mnie były gniazda )

Jak zrobić sos?
Na patelnię wkładamy serki topione i zalewamy mlekiem. Na małym ogniu podgrzewamy je, aby się roztopiły. Roztrzepujemy je trzepaczką, aby nie było grudek. Do roztopionych serów dodajemy śmietanę, tuńczyka i przyprawy. Całość zagotowujemy i na koniec dodajemy pomidorki koktajlowe. Dokładnie mieszamy sos i gotowe :) Prawda, że mega proste?

Ja na patelnię wrzucam makaron i dokładnie mieszam wszystko, aby sos oblepił makaron i dopiero wtedy wykładam na talerz. Można też nałożyć makaron na talerz i sobie polać sosem, ale ja wolę ten pierwszy sposób. Lepiej mi tak smakuje, ale wybór należy tylko do was jak go podacie.

Ciekawa jestem czy spotkaliście się kiedyś z taką potrawą?


Pozdrawiam i smacznego!

22 komentarze:

  1. Jestem wegetarianką, więc to nie jest przepis dla mnie. 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. ooocoprawda za tńczykiem nie rpzepadam, ale zamenie na inne mięso i bomba:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tuńczyka w najróżniejszych połączeniach - ostatnio podpasował mi z cieciorką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm wygląda apetycznie :) Nigdy nie jadłam czegoś takiego, ale koniecznie muszę spróbować zrobić tą potrawę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też lubię tuńczyka. spróbuje i ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie dodawałam do sosu śmietanowego serków topionych, będę musiała następnym razem zrobić z ich dodatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem sos wtedy jest bardziej kremowy, a i lepiej smakuje :)

      Usuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robie bardzo podobny, tylko zamiast smietanki lubie sobie dodac zielone pesto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wszystko wygląda bardzo apetycznie, muszę kiedyś spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  10. bookmarked!!, I like your website!

    OdpowiedzUsuń

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na stronie *Natalia i jej świat* używane są pliki cookie Google i podobne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Komentując przyjmujesz to do wiadomości i wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.

Zostawiając komentarz wyrażasz zgodę na gromadzenie danych osobowych zawartych w komentarzu takich jak np. nick, imię i nazwisko, adres e-mail. Dane te nie będą wykorzystywane przez Administratora Bloga. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz