sobota, 6 kwietnia 2019

Czy czekolada jest zdrowa i czy warto ją jeść? Którą najlepiej wybrać?




Jestem przekonana, że większość z was uwielbia czekoladę i słodycze z domieszką kakao.
Czekolada jest jak narkotyk czy afrodyzjak. Na pewno uwielbiamy ją za wspaniały słodki smak i zapach. Potrafi totalnie człowieka otumanić (uzależnić). Tak! Sama kiedyś wpadłam w tą półapkę, ale na szczęście w porę się ogarnęłam, a mianowicie mój mąż Marek zwrócił mi uwagę, że przesadzam z tą czekoladą. Potrafiłam zjeść całą tabliczkę na raz. Mimo zjedzonej tabliczki nadal czułam niedosyt. Szczęście, że należę do osób chudych, to w wagę mi nie poszło, ale w cellulit owszem. Teraz ciężko się go niestety pozbyć....

Czekolada jedząca z umiarem i w odpowiednich dawkach jest czasami zbawienna dla naszego organizmu. Zawiera sporo właściwości i wartości odżywczych takich jak:

WĘGLOWODANY - które są potrzebne do produkcji energii w naszym ciele,

ŻELAZO -  które jest odpowiedzialne za produkcję czerwonych krwinek i rozprowadzanie tlenu w organizmie

MAGNEZ - odpowiada za wiele znaczących objawów w naszym ciele np. za dobry nastrój, za drżenie mięśni czy za układ nerwowy. Dlatego czasami warto zjeść kilka kostek gorzkiej czekolady, aby poprawić sobie nastrój. Jest to udowodnione naukowo ponieważ w 100 g czekolady jest, aż 165 mg magnezu. Także jest tego sporo. Co więcej czekolada w odpowiednich dawkach powoduje, że wydzielane są w naszym organizmie hormony zwane endorfinami, które poprawiają nastrój, łagodzą ból, a także pobudzają, bo zawierają kofeinę.

NIACYNA - wspomaga uwalnianie energii zawartej w pokarmie

A także inne....

CYNK< POTAS< FOSFOR<FLAWANOIDY<TEOBROMINĘ<FENYLOTYLAMINĘ



Ale tak naprawdę co to jest ta cała czekolada?
Już odpowiadam. Jest to w pewnym sensie wyrób cukierniczy, który jest zrobiony z miazgi kakaowej, tłuszczu roślinnego, cukrów i wszelkich innych dodatków.

A jak powstaje  miazga kakaowa?
Na początku fermentujemy, potem suszymy, a na końcu rozcieramy. Tak właśnie powstaje miazga kakaowa :)

Jakie mamy na rynku rodzaje czekolad?
No nie jest ich za dużo. Jednak obserwując nasz rynek producenci prześcigają się w to coraz bardziej wymyślnych czekoladach, ale podstawowe rodzaje to:

GORZKA - zawiera minimum 70% miazgi kakaowej

MLECZNA - Nie przekracza 70%

DESEROWA - Zawiera powyżej 50% miazgi

BIAŁA - Zazwyczaj jest bez miazgi lub min, 33%

RÓŻOWA ( RUBINOWA) - zawiera 100% kakaowca rubinowego

Mamy jeszcze na naszym rynku coś takiego jak wyroby czekoladopodobne, ale one nie przekraczają 7%.

Do czekolad możemy dodawać różne dodatki takie jak np. bakalie, orzechy, owoce, likiery, sole, czy nawet chilii. Wiecie ile w 100 g czekolady mamy kalorii? Mamy ich, aż 530 kcal, ale zaskoczę was tym, że cukrzycy mogą ją śmiało jeść ponieważ zawiera niski indeks glikemiczny.



Jednak czekolada czasami może być powodem do alergii lub do pogorszenia stanu skóry.

Ale podsumujmy:

PLUSY JEDZENIA CZEKOLADY

*Pobudza

*Poprawia kondycję układu krwionośnego

*Wspomaga oczyszczanie nerek

*Redukuje kaszel

*Poprawia nastrój

*Spowalnia procesy starzenia

*Pomaga wydzielać hormony szczęścia

*Uzupełnia niedobory magnezu i wielu innych cennych składników


MINUSY JEDZENIA CZEKOLADY

* Zawiera duże ilości białego cukru czyli sacharozy

*Może powodować alergie

*Może pogardzać stan skóry

*Może doprowadzić do tycia

Na sam koniec sami zobaczcie, że czekolada ma więcej zalet niż minusów. Wniosek jest taki, że warto zajadać gorzką czy deserową czekoladę. Tylko pamiętajcie o umiarze!

Ciekawa jestem czy lubicie czekoladę? Jaki jest wasz ulubiony deser z wykorzystaniem czekolady? My z dzieciakami bardzo lubimy robić domowym sposobem muffinki. Poniżej podam wam sprawdzony przepis na te muffinki z dodatkiem dobrej jakości kakao. Przepis sprawdzony więc wart uwagi!

Składniki
* 2 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 0,5 szklanki cukru
* 1 opakowanie cukru waniliowego
*2 łyżki dobrej jakości kakao
* 1 jajko
* 0,5 szklanki oleju
* 1 szklanka oleju

Przygotowanie
*Mieszamy wszystkie składniki suche w jednej misce. Następnie dodajemy mokre i całość dokładnie mieszamy drewnianą bądź plastikową łyżką. Gotową masę przekładamy do foremki specjalnej na babeczki, która jest wyłożona papierowymi papilotkami (foremkami) do 3/4 wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 st C, ok 24 minut.

Mam nadzieję, że wypróbujecie ten przepis i podzielicie się ze mną swoimi wrażeniami :)

Pozdrawiam wszystkich serdecznie!


Natalia


25 komentarzy:

  1. Uwielbiam czekolady z bakaliami lub innymi dodatkami. Pal go licho z jej plusami i wadami - nie można sobie wszystkiego w życiu odmawiać :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja kocham szczególnie gorzką z orzechami!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam czekoladę, najbardziej z całymi orzechami i Milkę z TUC

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham czekoladę z orzechami oraz nadziewaną kokosem. 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja często nie jem, ale bardzo lubię z orzechami, bakaliami itd :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja uwielbiam czekoladę z orzechami ale zwykłą mleczną też :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja kocham w sumie wszystkie czekolady jakie się da,ale chyba najbardziej Milkę Toffee z orzechami, Daim oraz białą czekoladę z orzechami :D Kiedyś wypróbuje twój przepis na muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedyś bardzo lubiłam czekoladę..teraz od dłuższego czasu nawet nie zerkam w jej kierunku i na dobre mi to wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo taka prawda, że jak się nie je czekolady, to nie ciągnie.

      Usuń
  9. Kiedyś byłam w stanie zjeść na raz dwie tabliczki byle jakiej jakości czekolady kokosowej, a teraz wystarcza mi kostka porządnej gorzkiej czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  10. a no właśnie dzięki Tobie zjadłam końcówkę czekolady.... :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Dobra jakosc przemawia za kazdym skladnikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam czekoladę, jak spróbuję kawałek to nie mogę się powstrzymać przed następnym ;)

    OdpowiedzUsuń

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na stronie *Natalia i jej świat* używane są pliki cookie Google i podobne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Komentując przyjmujesz to do wiadomości i wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.

Zostawiając komentarz wyrażasz zgodę na gromadzenie danych osobowych zawartych w komentarzu takich jak np. nick, imię i nazwisko, adres e-mail. Dane te nie będą wykorzystywane przez Administratora Bloga. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz