sobota, 27 kwietnia 2019

Tiramisu / przepis na oryginalny Włoski deser / Skusisz się?




Tiramisu czyli typowo włoski deser, który składa się głównie z warstwy biszkoptów nasączonej kawą, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, żółtek jaj kurzych i cukru. Całość posypujemy dużą ilością startej czekolady. Niektóre wersje zawierają likier amaretto lub Włoskie wino Marsala. W Rzymie spotkałam się z wersjami z owocami czy nawet typowo truskawkowym tiramisu, ale do mnie najbardziej jednak przemawia wersja z amaretto.

Tak naprawdę istnieje kilka wersji tego deseru. Każdy rejon Włoch ma swoją wersję. Deser został wymyślony  w latach 60  XX wieku.

Będąc we Włoszech dokładniej w Rzymie nie  mogłam nie spróbować tiramisu. Kupiliśmy go w sieciówce w POMPI, był cudowny. Deliaktny, kremowy. Jeszcze wcześniej jedliśmy typowe tiramisu w kameralnej knajpce, gdzie prowadziła ją typowa starsza Włoszka i tam ten deser był równie bardzo smaczny co w tej kawiarni. Także, gdzie się do Włoch nie udasz i tak będzie smacznie. Ponieważ składniki są wysokiej jakości we Włoszech.

Wracając do Polski mój mąż sfazował się na punkcie tego deseru i my razem z nim. Bardzo często go robimy i dzieciaki za nim wprost przepadają. Dlatego postanowiłam się z wami podzielić przepisem na ten deser.  Jest on bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a jak smakuje? GENIALNIE!


Składniki 
2 białka
2 żółtka
4 łyżki cukru
1 małe opakowanie serka mascarpone ( kupiłam w biedronce i jest dobry )
6 łyżek likieru amaretto 
240 ml mocnej kawy
200 g biszkoptów ( najlepsze te podłużne )
Kakao do posypania


Przygotowanie
Ubijamy na sztywno białka i dodajemy cukier ( 2 łyżki ). Masa musi być puszysta. W innej misce ucieramy żółtka i dodajemy kolejne 2 łyżki cukru. Ucieramy ok 5 minut na wysokich obrotach.  Następnie do żółtek dodajemy serek mascarpone i likier. Całość delikatnie mieszamy i dodajemy jeszcze  białka. Krem foliujemy, aby nie przeszedł zapachami z lodówki i wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki, aby stężał. 

Aby wykonać dalszą część deseru przygotuj sobie naczynie lub jakiejś pucharki czy szklanki. Moczymy biszkopty w kawie i układany w naczyniu na dnie, następnie na biszkopty nakładamy warstwę kremu, a potem jeszcze warstwę nasączonych w kawie biszkoptów, następnie kremu i posypujemy kakao. Ofoliowane desery wstawiamy do lodówki, aby smaki się połączyły. Deser najlepiej smakuje schłodzony po ok 4-5 godzin. 



Jestem bardzo ciekawa czy znacie i lubicie ten wspaniały deser? Na wasze opinie i komentarze czekam jak zwykle z wielką niecierpliwością. Jeśli szukasz więcej ciekawych przepisów zajrzyj do mnie na mojego bloga kulinarnego MAŁA KUCHARECZKA.

39 komentarzy:

  1. Raz jadłam kupne Tiramisu i szału nie było. Pewnie domowe lepsze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko kupne jest paskudne.Lepieh samemu zrobić.

      Usuń
    2. Nie ma to jak domowe, ale to z Lidla mi smakowało ;)

      Usuń
    3. Z Lidla nie jadłam, ale z biedy tak. Ale nie było, ale to nie TO :)

      Usuń
  2. Moja mama bardzo lubi ten deser. 😊
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam w moje skromne blogowe progi. 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany, muszę zrobić, bo już daaaawno nie jadłam, a bardzo lubię 😉

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie wypróbuję przepis :D Pozdrawiam!
    wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham Tiramisu :) jeden z moich ulubionych deserów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj uwielbiam i dawno nie robilam :) musze zrobic ;) az slinka cieknie na taki widok

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam wersję tiramisu bez jaj, z alkoholem jak również wersję dla dzieci z Kawą inka. Obie bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  8. ale mi na noc zrobiłąś smaka :D Uwielbiam takie ciasta i tak skusiłabym się :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniaaam, uwielbiam tiramisu! Muszę kiedyś w końcu zrobić sama :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie! Idealny deser do filiżanki kawy.

    OdpowiedzUsuń
  11. Kiedyś dużo piekłam ciast, zrobiłam sobie przerwę - teraz znowu wracam do pieczenia. Wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam tiramisu, ostatnio chodzi za mną strasznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Que delícia. Feliz semana.

    OdpowiedzUsuń
  14. Na ostatnim wyjezdzie jadlam tak pyszne tiramisu, ze nic go juz nigdy nie przebije :P

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam Tiramisu! ♡♡♡

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda przepysznie! Bardzo chętnie bym je zrobiła.

    Pozdrawiam
    Sara's City

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam to ciasto :-) zabieram sobie kawałek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam tiramisu, ale sama wstyd.. nigdy nie robiłam jeszcze. Chyba czas najwyższy ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam tiramisu, jeden z najlepszych deserów na zły humor :)

    OdpowiedzUsuń
  20. O nie! A ja od dzisiaj na diecie ;(

    OdpowiedzUsuń

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na stronie *Natalia i jej świat* używane są pliki cookie Google i podobne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Komentując przyjmujesz to do wiadomości i wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.

Zostawiając komentarz wyrażasz zgodę na gromadzenie danych osobowych zawartych w komentarzu takich jak np. nick, imię i nazwisko, adres e-mail. Dane te nie będą wykorzystywane przez Administratora Bloga. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz