Tiramisu / przepis na oryginalny Włoski deser / Skusisz się?
Tiramisu czyli typowo włoski deser, który składa się głównie z warstwy biszkoptów nasączonej kawą, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, żółtek jaj kurzych i cukru. Całość posypujemy dużą ilością startej czekolady. Niektóre wersje zawierają likier amaretto lub Włoskie wino Marsala. W Rzymie spotkałam się z wersjami z owocami czy nawet typowo truskawkowym tiramisu, ale do mnie najbardziej jednak przemawia wersja z amaretto.
Tak naprawdę istnieje kilka wersji tego deseru. Każdy rejon Włoch ma swoją wersję. Deser został wymyślony w latach 60 XX wieku.
Będąc we Włoszech dokładniej w Rzymie nie mogłam nie spróbować tiramisu. Kupiliśmy go w sieciówce w POMPI, był cudowny. Deliaktny, kremowy. Jeszcze wcześniej jedliśmy typowe tiramisu w kameralnej knajpce, gdzie prowadziła ją typowa starsza Włoszka i tam ten deser był równie bardzo smaczny co w tej kawiarni. Także, gdzie się do Włoch nie udasz i tak będzie smacznie. Ponieważ składniki są wysokiej jakości we Włoszech.
Wracając do Polski mój mąż sfazował się na punkcie tego deseru i my razem z nim. Bardzo często go robimy i dzieciaki za nim wprost przepadają. Dlatego postanowiłam się z wami podzielić przepisem na ten deser. Jest on bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a jak smakuje? GENIALNIE!
2 białka
2 żółtka
4 łyżki cukru
1 małe opakowanie serka mascarpone ( kupiłam w biedronce i jest dobry )
6 łyżek likieru amaretto
240 ml mocnej kawy
200 g biszkoptów ( najlepsze te podłużne )
Kakao do posypania
Przygotowanie
Ubijamy na sztywno białka i dodajemy cukier ( 2 łyżki ). Masa musi być puszysta. W innej misce ucieramy żółtka i dodajemy kolejne 2 łyżki cukru. Ucieramy ok 5 minut na wysokich obrotach. Następnie do żółtek dodajemy serek mascarpone i likier. Całość delikatnie mieszamy i dodajemy jeszcze białka. Krem foliujemy, aby nie przeszedł zapachami z lodówki i wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki, aby stężał.
Aby wykonać dalszą część deseru przygotuj sobie naczynie lub jakiejś pucharki czy szklanki. Moczymy biszkopty w kawie i układany w naczyniu na dnie, następnie na biszkopty nakładamy warstwę kremu, a potem jeszcze warstwę nasączonych w kawie biszkoptów, następnie kremu i posypujemy kakao. Ofoliowane desery wstawiamy do lodówki, aby smaki się połączyły. Deser najlepiej smakuje schłodzony po ok 4-5 godzin.
Jestem bardzo ciekawa czy znacie i lubicie ten wspaniały deser? Na wasze opinie i komentarze czekam jak zwykle z wielką niecierpliwością. Jeśli szukasz więcej ciekawych przepisów zajrzyj do mnie na mojego bloga kulinarnego MAŁA KUCHARECZKA.
Raz jadłam kupne Tiramisu i szału nie było. Pewnie domowe lepsze.
OdpowiedzUsuńIwonko kupne jest paskudne.Lepieh samemu zrobić.
UsuńNie ma to jak domowe, ale to z Lidla mi smakowało ;)
UsuńZ Lidla nie jadłam, ale z biedy tak. Ale nie było, ale to nie TO :)
Usuńidealny deser do kawy mniamm
OdpowiedzUsuńDokładnie tak. We Włoszech jada się to głównie do kawy.
UsuńMoja mama bardzo lubi ten deser. 😊
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i zapraszam w moje skromne blogowe progi. 😊
Twoja mamusia wie co jest dobre :) Idę do Ciebie :)
UsuńUwielbiam tiramisu :)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńO rany, muszę zrobić, bo już daaaawno nie jadłam, a bardzo lubię 😉
OdpowiedzUsuńChyba większość z nas je lubi :)
UsuńChętnie wypróbuję przepis :D Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwy-stardoll.blogspot.com
Daj znać jak zrobisz :)
UsuńKocham Tiramisu :) jeden z moich ulubionych deserów :)
OdpowiedzUsuńOj uwielbiam i dawno nie robilam :) musze zrobic ;) az slinka cieknie na taki widok
OdpowiedzUsuńRobiłam wersję tiramisu bez jaj, z alkoholem jak również wersję dla dzieci z Kawą inka. Obie bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńZ kawą inką jeszcze nigdy nie robiłam.
Usuńale mi na noc zrobiłąś smaka :D Uwielbiam takie ciasta i tak skusiłabym się :D
OdpowiedzUsuńPrezentuje się przepysznie :)
OdpowiedzUsuńMniaaam, uwielbiam tiramisu! Muszę kiedyś w końcu zrobić sama :)
OdpowiedzUsuńZachęcam ponieważ jest bardzo dobre.
Usuńdawno nie jadłam tego deseru:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Idealny deser do filiżanki kawy.
OdpowiedzUsuńKiedyś dużo piekłam ciast, zrobiłam sobie przerwę - teraz znowu wracam do pieczenia. Wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńDomowe ciasta są najlepsze :)
UsuńUwielbiam tiramisu, ostatnio chodzi za mną strasznie ;)
OdpowiedzUsuńQue delícia. Feliz semana.
OdpowiedzUsuńNa ostatnim wyjezdzie jadlam tak pyszne tiramisu, ze nic go juz nigdy nie przebije :P
OdpowiedzUsuńUwielbiam Tiramisu! ♡♡♡
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Bardzo chętnie bym je zrobiła.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Sara's City
Uwielbiam to ciasto :-) zabieram sobie kawałek do kawki :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tiramisu, ale sama wstyd.. nigdy nie robiłam jeszcze. Chyba czas najwyższy ;)
OdpowiedzUsuńpoproszę dwa kawałki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tiramisu, jeden z najlepszych deserów na zły humor :)
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam tiramisu :)
OdpowiedzUsuńO nie! A ja od dzisiaj na diecie ;(
OdpowiedzUsuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuńSkuszę się :) Na domowe tiramisu zawsze :)
OdpowiedzUsuń