Lubicie tuńczyka w sosie własnym? Jeśli tak, to mam dla was ciekawą propozycję na szybki obiad. Makaron z tuńczykiem z dodatkiem pomidorków koktajlowych w aksamitnym sosie śmietanowo serowym. Taki zestaw dość często serwuję swoim domownikom z tego względu, że jest to danie naprawdę ekspresowe w przygotowaniu i pyszne. Jeśli lubicie tuńczyka, to z pewnością podbije ono wasze kubki smakowe.
Składniki / na 6 porcji /
100 ml mleka
200 ml śmietany 30%
Pomidorki koktajlowe
3 sery topione naturalne
Sól, pieprz do smaku
1/3 łyżeczki suszonego czosnku
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
Dowolny makaron ( u mnie były gniazda )
Jak zrobić sos?
Na patelnię wkładamy serki topione i zalewamy mlekiem. Na małym ogniu podgrzewamy je, aby się roztopiły. Roztrzepujemy je trzepaczką, aby nie było grudek. Do roztopionych serów dodajemy śmietanę, tuńczyka i przyprawy. Całość zagotowujemy i na koniec dodajemy pomidorki koktajlowe. Dokładnie mieszamy sos i gotowe :) Prawda, że mega proste?
Ja na patelnię wrzucam makaron i dokładnie mieszam wszystko, aby sos oblepił makaron i dopiero wtedy wykładam na talerz. Można też nałożyć makaron na talerz i sobie polać sosem, ale ja wolę ten pierwszy sposób. Lepiej mi tak smakuje, ale wybór należy tylko do was jak go podacie.
Ciekawa jestem czy spotkaliście się kiedyś z taką potrawą?
Pozdrawiam i smacznego!
Jestem wegetarianką, więc to nie jest przepis dla mnie. 😊
OdpowiedzUsuńNo raczej nie :)
UsuńApetycznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńooocoprawda za tńczykiem nie rpzepadam, ale zamenie na inne mięso i bomba:D
OdpowiedzUsuńW sumie można i tak pokombinować :)
UsuńUwielbiam tuńczyka w najróżniejszych połączeniach - ostatnio podpasował mi z cieciorką :)
OdpowiedzUsuńO z cieciorją nie jadłam :)
UsuńMmm wygląda apetycznie :) Nigdy nie jadłam czegoś takiego, ale koniecznie muszę spróbować zrobić tą potrawę :)
OdpowiedzUsuńJak zrobisz daj znać :)
UsuńTeż lubię tuńczyka. spróbuje i ten przepis
OdpowiedzUsuńSuper:)
Usuńlubie takie polaczenia
OdpowiedzUsuńJa również:)
UsuńNigdy nie dodawałam do sosu śmietanowego serków topionych, będę musiała następnym razem zrobić z ich dodatkiem :)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem sos wtedy jest bardziej kremowy, a i lepiej smakuje :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńRobie bardzo podobny, tylko zamiast smietanki lubie sobie dodac zielone pesto :)
OdpowiedzUsuńTeż ciekawa propozycja z pesto :)
Usuńwszystko wygląda bardzo apetycznie, muszę kiedyś spróbować:)
OdpowiedzUsuńZachęcam, bo jest to bardzo proste i pyszne danie.
Usuńbookmarked!!, I like your website!
OdpowiedzUsuń