Wielkanocne mini babeczki czyli jak spędzić czas z dzieckiem?
Dzisiaj razem z moim synkiem Kubusiem przygotowaliśmy pyszne babeczki wielkanocne. Były dwie wersje: pierwsza ciemna z dodatkiem mąki konopnej, a druga najzwyklejsza na świecie czyli waniliowa. Obie wersje wyszły wyśmienicie :)
Troszkę się obawiałam czy babeczki z mąką konopną zasmakują moim dzieciom ponieważ ma ona lekko trawiasty aromat, ale powiem wam szczerze, że nie czuć tego trawiastego zapachu wcale. Wszystkie ciemne babeczki moje dzieci zjadły. Nawet teściowa się skusiła :)
Kiedy wspominam znajomym o mące konopnej wiele osób myśli, że mąka konopna, to pochodna od tej, która narkotyzuje. Mało osób tak na prawdę wie, że istnieje coś takiego jak konopie siewne, które są przeznaczone do użytku w celach spożywczych.
*** Mąka konopna wytwarzana jest z mielonych produktów ubocznych powstałych w wyniku tłoczenia nasion konopi. Nie zawiera glutenu, ma bardzo dużo białka i minerałów. Doskonale nadaje się jako dodatek do pieczenia i gotowania. Lekko orzechowy aromat i specyficzny smak, wzbogaca walory smakowe wielu potraw, a znaczna wartość energetyczna sprawia, że dania przygotowywane z jej wykorzystaniem są odżywcze i sycące ***
Smacznie i kreatywnie. 😊
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńO wow! Przepięknie wyglądają te babeczki i wydają się być proste w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuńMega. Wyglądają idealnie. Moje wypieki nigdy nie wyglądają tak, jak twoje :)
OdpowiedzUsuńW tym roku skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńNiby wielkanocne, a ja natrafiłam na ten post zupełnie przypadkowo i powiem szczerze, że te zdjęcia narobiły mi takiego smaku, że chyba jutro je zrobię ;D Pozdrawiam ciepło i dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuń