Wielkanocne mini babeczki czyli jak spędzić czas z dzieckiem?





Dzisiaj razem z moim synkiem Kubusiem przygotowaliśmy pyszne babeczki wielkanocne. Były dwie wersje: pierwsza ciemna z dodatkiem mąki konopnej, a druga najzwyklejsza na świecie czyli waniliowa. Obie wersje wyszły wyśmienicie :)




Troszkę się obawiałam czy babeczki z mąką konopną zasmakują moim dzieciom ponieważ ma ona lekko trawiasty aromat, ale powiem wam szczerze, że nie czuć tego trawiastego zapachu wcale. Wszystkie ciemne babeczki moje dzieci zjadły. Nawet teściowa się skusiła :)




Kiedy wspominam znajomym o mące konopnej wiele osób myśli, że mąka konopna, to pochodna od tej, która narkotyzuje. Mało osób tak na prawdę wie, że istnieje coś takiego jak konopie siewne, które są przeznaczone do użytku w celach spożywczych.





*** Mąka konopna wytwarzana jest z mielonych produktów ubocznych powstałych w wyniku tłoczenia nasion konopi. Nie zawiera glutenu, ma bardzo dużo białka i minerałów. Doskonale nadaje się jako dodatek do pieczenia i gotowania. Lekko orzechowy aromat i specyficzny smak, wzbogaca walory smakowe wielu potraw, a znaczna wartość energetyczna sprawia, że dania przygotowywane z jej wykorzystaniem są odżywcze i sycące ***






Poniżej przepis na nasze wielkanocne babeczki :)
Składniki
Wersja waniliowa
*1 szklanka mąki pszennej
*1 szklanka mąki konopnej
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1 szklanka mleka
*2 jajka
*3/4 szklanki cukru

*1 opakowanie cukru z wanilią


Przygotowanie

Wrzucamy wszystkie suche składniki. Mieszamy. Wlewamy mokre składniki i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek (3/4 foremki uzupełniamy masą, nie więcej ponieważ za bardzo urosną). Pieczemy ok 15-20 minut w 180 st c. Wersja ze zwykłą mąką jest taka sama. Jedynie dodajemy 2 szklanki mąki pszennej. Reszta pozostaje bez zmian.

Jeśli macie ochotę na zakup takiej mąki konopnej, to odsyłam was do sklepu internetowego DOM KONOPI, gdzie nawet w takiej ciężkiej sytuacji jak teraz można spokojnie zamawiać.













Komentarze

  1. O wow! Przepięknie wyglądają te babeczki i wydają się być proste w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega. Wyglądają idealnie. Moje wypieki nigdy nie wyglądają tak, jak twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W tym roku skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niby wielkanocne, a ja natrafiłam na ten post zupełnie przypadkowo i powiem szczerze, że te zdjęcia narobiły mi takiego smaku, że chyba jutro je zrobię ;D Pozdrawiam ciepło i dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na stronie *Natalia i jej świat* używane są pliki cookie Google i podobne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Komentując przyjmujesz to do wiadomości i wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.

Zostawiając komentarz wyrażasz zgodę na gromadzenie danych osobowych zawartych w komentarzu takich jak np. nick, imię i nazwisko, adres e-mail. Dane te nie będą wykorzystywane przez Administratora Bloga. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz

instagram